Tips

Garis Panduan Foto Pasport Malaysia Yang Perlu Anda Tahu

Jika anda memohon pasport Malaysia, anda perlu memastikan bahawa foto anda memenuhi garis panduan foto pasport Malaysia. Untuk mengelakkan kelewatan, adalah penting untuk membetulkannya pada kali pertama.

Terdapat beberapa garis panduan foto pasport Malaysia yang perlu anda patuhi. Antaranya adalah seperti penutup kepala yang bergaya tidak dibenarkan dalam gambar pasport, melainkan ia adalah sebahagian daripada pakaian keagamaan seperti tudung atau serban. Ciri-ciri wajah termasuk dahi dan dagu anda juga mesti jelas kelihatan.

Berikut adalah garis panduan foto pasport Malaysia yang perlu anda tahu. Semoga artikel kali ini dapat memberi seberapa banyak manfaat kepada anda. Selamat membaca!

Wajah

Wajah adalah elemen paling penting dalam mana-mana gambar pasport. Mata hendaklah terbuka dan boleh dilihat dengan jelas, tanpa sebarang cermin mata hitam atau cermin mata berwarna, dan ekspresi hendaklah neutral (tiada senyuman, berkerut kening atau kening terangkat).

Adalah penting untuk memastikan foto itu diambil dalam tempoh 6 bulan yang lalu semasa memohon pasport baharu. Jika tidak, ia tidak akan menggambarkan penampilan semasa anda dengan tepat dan mungkin ditolak oleh kerajaan.

Wajah anda mesti cerah sekata, tanpa sebarang silau atau bayang-bayang. Ini boleh dicapai dengan berdiri sekurang-kurangnya satu meter dari kamera dan menghadap sumber cahaya.

Latar belakang hendaklah berwarna putih tanpa bayang-bayang atau corak, dan gambar hendaklah dipusatkan pada muka, tidak lebih daripada enam bulan untuk memastikan keserupaan semasa.

Baca juga: 6 Staycation Berdekatan KL untuk Percutian Hujung Minggu

Ukuran dan Saiz Foto

Semasa memohon pasport Malaysia, gambar yang anda sertakan mestilah bersaiz dan dipotong dengan betul. Ia mesti berukuran 50 mm (tinggi) x 35 mm (lebar) dan menunjukkan bahagian dekat kepala dan bahagian atas bahu anda. Tiada penutup dibenarkan kecuali atas sebab agama, seperti tudung.

Selain itu, mesti ada jurang 3-5 mm antara bahagian atas kepala anda dan pinggir atas foto. Foto hendaklah diambil terus menghadap kamera dan tidak boleh dipotong daripada imej yang lebih besar.

Jika anda masih mahu mengambil gambar sendiri, pastikan ia adalah saiz yang betul dan dipotong mengikut saiz pasport. Ini akan menghalang sebarang masalah dengan aplikasi anda.

Jika anda tidak mempunyai foto semasa yang memenuhi keperluan, terdapat studio dan perkhidmatan dalam talian di mana anda boleh mendapatkannya. Selain itu, terdapat alat foto pasport yang tersedia untuk membantu anda mengukur dan memangkas foto anda mengikut saiz pasport.

Baca juga: 5 Kesan Pembuangan Sisa Domestik di Malaysia

Cermin Mata

Cermin mata preskripsi mungkin dibenarkan, tetapi ia mestilah jelas, bingkai gelap tanpa silau atau warna, dan tidak menimbulkan sebarang bayang pada muka.

Jika anda memakai cermin mata berwarna, cermin mata hitam atau mempunyai rambut yang menutupi mata anda, tanggalkannya untuk penggambaran, melainkan ia adalah sebahagian daripada pakaian keagamaan atau tradisional anda.

Pemilihan Pakaian dan Gaya Rambut

Pakaian hendaklah berwarna gelap, jadi ia berbeza dengan latar belakang putih. Ia mestilah tidak mendedahkan, kerana ini boleh menjejaskan identiti anda.

Rambut mesti diikat atau berpakaian jika perlu. Solekan dibenarkan, tetapi ia mestilah ringan dan tidak menutup sebarang ciri muka yang membezakan seperti parut atau tahi lalat.

Jika anda memakai penutup kepala yang bergaya (seperti topi atau ikat kepala) pastikan ia tidak mengaburkan muka dan mata anda. Jika anda mempunyai poni panjang yang menutupi kening anda, pertimbangkan untuk menolaknya ke belakang.

Baca juga: 5 Penginapan Menarik di Langkawi untuk Tenangkan Fikiran

Latar Belakang dan Kedudukan Kepala

Latar belakang gambar pasport Malaysia anda hendaklah berwarna putih terang dan padat. Anda tidak perlu menggunakan studio fotografi profesional, walaupun ia mestilah jelas, tanpa bayang-bayang, corak atau orang lain.

Latar belakang foto pasport anda mestilah unik dan jelas, tanpa corak, bayang-bayang atau orang atau objek lain yang kelihatan. Anda tidak perlu bergambar di dinding putih atau skrin khas seperti di studio fotografi profesional.

Kepala adalah bahagian penting dalam gambar pasport Malaysia anda. Ia mestilah gambar dekat muka anda yang memaparkan ciri anda dengan jelas, seperti mata, hidung, telinga dan mulut anda.

Pencahayaan

Pencahayaan juga merupakan salah satu perkara yang perlu dititikberatkan. Ini memudahkan pegawai imigresen untuk mengesahkan identiti anda dan mencegah pengembara yang menipu.

Sebaik-baiknya, gambar pasport anda hendaklah diambil pada waktu siang semula jadi – dengan tingkap atau pintu yang terang benderang sebagai sumber pencahayaan yang sekata.

Dengan cara ini, bayang-bayang pada muka dan latar belakang anda boleh dielakkan, mengekalkan kualiti imej. Anda juga boleh mengambil foto dengan telefon anda, tetapi sebaiknya dapatkan jurugambar profesional untuk mengambilnya untuk anda kerana anda tidak akan dapat memangkasnya dengan betul.

Elakkan menggunakan lampu denyar, kerana ia boleh menyebabkan foto anda kurang atau terlalu terdedah, atau menjadikan latar belakang kelihatan kabur. Silau dan bayang-bayang harus dielakkan, kerana ia boleh memesongkan imej atau menyebabkan ‘mata merah’.

Ubahsuai Foto

Proses ubahsuai atau retouching melibatkan membuat perubahan pada imej untuk menjadikannya kelihatan lebih baik daripada sebelumnya. Ini termasuk menghilangkan cela, lingkaran bawah mata atau sebarang ketidaksempurnaan lain, serta perubahan dalam kecerahan, kontras dan ketepuan.

Tambahan pula, ia juga boleh melibatkan penyikat udara untuk mengekalkan tekstur semula jadi kulit dan rambut, atau bahkan memotong foto untuk memenuhi keperluan saiz pasport. Langkah ini penting untuk gambar pasport diluluskan dengan cepat dan betul, serta menjadikan gambar itu lebih menarik dan fasih.

Apabila memilih perkhidmatan ubah suai, adalah penting untuk memastikan bahawa mereka menawarkan jaminan kualiti dan harga yang rendah. Selain itu, semak masa penyelesaian mereka untuk memastikan mereka dapat menyiapkan kerja tepat pada masanya.

Perkhidmatan terbaik menggunakan alat dan teknik berkualiti tinggi untuk memastikan produk akhir anda kelihatan sebaik mungkin dan bebas daripada ralat.

Guna Aplikasi Foto Pasport

Untuk mendapatkan gambar yang sesuai untuk pasport anda, anda boleh menggunakan Aplikasi Foto Pasport atas talian secara percuma.

Ia mampu mengubah saiz secara automatik dan memangkas gambar anda kepada dimensi yang betul dan akan mengesahkan bahawa ia memenuhi semua keperluan.

Anda juga boleh menggunakan editor latar belakang foto pasport pintar ini untuk mengalih keluar sebarang latar belakang yang tidak sesuai dengan cepat dan menjadikan foto anda kelihatan sempurna. Ini boleh dilakukan serta-merta dan berfungsi dengan mana-mana peranti.

Aplikasi ini tersedia dalam bahasa Inggeris dan Cina, dan merupakan cara terpantas dan termudah untuk mencipta foto pasport Malaysia yang betul!

Jika anda sedang mencari cara mudah untuk mengambil gambar pasport, anda boleh menggunakan alat foto pasport dalam talian. Cuma muat naik foto daripada telefon pintar, tablet atau kamera digital anda dan apl akan mengalih keluar latar belakang, mengubah saiz dan memangkasnya kepada saiz yang diperlukan dan menggantikan latar belakang dengan putih biasa.

Kesimpulan

Akhir sekali, gambar pasport Malaysia mestilah imej digital dan mematuhi spesifikasi. Untuk memastikan gambar anda sempurna, anda boleh menggunakan perisian Foto Pasport untuk mengubahsuai imej dan mengesahkannya sebelum mencetak.

Sebaik sahaja anda berpuas hati dengan hasilnya, anda boleh mencetaknya dan menghantarnya ke alamat e-mel anda. Dengan cara ini, anda akan mempunyai gambar pasport Malaysia yang memenuhi piawaian ICAO dalam masa yang singkat!

Sumber Rujukan

  1. Malaysian International Passport, Official Portal of Immigration Department of Malaysia. Retrieved from imi.gov.my.