Peanut Butter untuk Diet? Fakta atau Auta?

Peanut butter untuk diet? Ya, anda baca dengan betul. Mentega kacang adalah snek yang bagus untuk penurunan berat badan. Berikut merupakan sebab-sebabnya.

Peanut butter ataupun mentega kacang adalah sapuan serbaguna yang lazat. Kandungannya kaya dengan nutrien dan sesuai dimakan bersama roti ketika sarapan ataupun minum petang.

Tetapi jarang-jarang kita dengar bahawa peanut butter mampu membantu menurunkan berat badan. Anda mungkin tertanya-tanya adakah peanut butter sesuai untuk penurunan berat badan. Adakah ianya fakta atau auta?

Ada sesetengah orang yang berpendapat bahawa peanut butter adalah makanan yang tidak sihat untuk diet kerana kandungan gula, kalori dan lemak yang terkandung di dalamnya adalah tinggi.

Fakta ini betul tetapi kurang tepat. Ada beberapa kelebihan peanut butter untuk diet yang jika dipratikkan dengan betul, mampu membantu anda untuk menurunkan berat badan. Jom sambung baca.

3 Kelebihan Peanut Butter untuk Diet

Peanut butter mengandungi sumber protein, vitamin dan kalori yang bagus untuk membantu anda untuk menurunkan berat badan. Berikut adalah 3 kelebihan peanut butter untuk diet yang perlu anda ketahui.

1. Boleh Mengurangkan Selera Makan

Kajian tiga waktu makan yang dijalankan ke atas 15 wanita obese mendapati mereka yang menambah 42.5gram (kira-kira 3 sudu besar) peanut butter ke dalam sarapan mereka merasa lebih kenyang dan mempunyai keinginan untuk makan yang kurang berbanding kumpulan kawalan yang lain. 1

Sebenarnya jika anda mengambil peanut butter dengan jenis dan kadar yang betul, ianya mampu menyokong matlamat penurunan berat anda dengan mengurangkan selera makan.

Peanut butter merupakan sumber makanan yang kaya dengan asid lemak mono tak tepu dan asid lemak poli tak tepu. Kedua-dua asid lemak ini mampu membantu anda merasa kenyang untuk suatu jangka masa yang lama.

Selain dapat membantu untuk meningkatkan kolesterol baik di dalam badan, peanut butter juga mengandungi Vitamin E dan K yang sangat sesuai untuk melegakan simptom premenstruasi.

Peanut butter mengandungi jumlah protein yang besar sekitar 7 gram dalam setiap 2 sudu besar. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa pengambilan protein yang mencukupi dapat meningkatkan rasa kekenyangan. 2

Dengan pengambilan protein yang cukup, anda mampu untuk mengurangkan keinginan untuk terus makan dan hasilnya, penurunan berat badan dapat dicapai jika diamalkan dengan betul.

2. Membantu Pemulihan Otot

Selain boleh membantu mengurangkan selera makan, peanut butter juga merupakan snek sebelum dan selepas senaman yang terbaik.

Kandungan lemak dan karbohidrat dalam peanut butter mampu memberi tenaga yang cukup untuk anda tempuhi keseluruhan sesi senaman.

Ia juga kaya dengan kalium yang mempunyai peranan penting untuk kesihatan otot semasa pemulihan dan boleh mengelakkan anda daripada mengalami kelenguhan dan kekejangan otot sebelum dan selepas sesi senaman.

Seperti yang telah dijelaskan di atas, peanut butter adalah makanan yang kaya dengan protein. Dengan mengambil protein dengan kadar yang betul, anda boleh memelihara jisim otot dalam usaha menurunkan berat badan.

Ini disebabkan otot memainkan peranan penting untuk mengekalkan kekuatan serta keupayaan anda ketika menjalankan apa-apa saja aktiviti senaman.

Jika kehilangan otot yang banyak, kadar metabolisme anda juga akan menjadi perlahan dan ini boleh membantutkan misi anda untuk menurunkan berat badan.

Baca juga: Diet Sirtfood? Shh…Ini Rahsia Diet Adele

3. Padat Dengan Kalori

Salah satu punca utama yang menyebabkan ramai orang cuba mengelak dari mengambil peanut butter untuk diet adalah kerana kandungan kalori dan lemaknya yang tinggi.

Ya benar, tidak dinafikan bahawa peanut butter sememangnya padat dengan kalori, memberi hampir 200 calori dengan setiap 2 sudu besar (32 gram) hidangan. Malahan, lebih 75% daripada kalori tersebut datangnya daripada lemak.

Apabila pengambilan kalori adalah lebih daripada yang dibakar, kenaikan berat badan akan berlaku. Disebabkan itu, kawalan kalori adalah amat penting bagi setiap diet penurunan berat badan.

Walau bagaimanapun, dalam menentukan makanan mana yang sesuai untuk dimasukkan dalam diet anda, anda harus pertimbangkan lebih daripada sekadar kalori.

Peanut butter mempunyai protein, serat, vitamin, minereral dan antioksidan dimana semuanya menyumbang kepada kesihatan yang baik. Namun demikian, ini tidak bermakna anda boleh makan sesuka hati.

Sekiranya anda mula mengambil peanut butter dengan banyak tanpa mengambil kira tahap kalori berlebihan, usaha penurunan berat badan anda akan menjadi sia-sia. Sama seperti makanan lain, kesederhanaan merupakan kunci utama.

Natijahnya, diet anda seharusnya disesuaikan dengan pemilihan dan keperluan khasiat anda. Makan peanut butter bersama-sama dengan makanan berkhasiat yang lain adalah sangat sihat, selagi tidak melebihi keperluan kalori harian anda.

Tips & Jenis Peanut Butter untuk Diet

Adalah amat penting untuk memilih jenis peanut butter yang betul jika mahu diet. Berikut adalah beberapa tips untuk memilih jenis peanut butter yang paling sesuai untuk dieat

  • Seeloknya pilihlah peanut butter yang tidak mengandungi bahan perisa tambahan. Anda boleh memilih peanut butter yang mempunyai ramuan yang tertulis ‘kacang tanah sahaja’.
  • Hindarkan jenama-jenama yang mengandungi label yang tertulis ‘dengan garam’ untuk mengelakkan pengambilan garam dan minyak terhidrogenasi yang berlebihan.
  • Pastikan anda mengambil kira kalori dan makronutrien yang ada pada peanut butter supaya anda dapat kekalkan pelan diet anda.

Kalau anda ragu-ragu dengan kandungan peanut butter yang terdapat di pasaran, anda boleh cuba membuatnya sendiri.

Caranya tidaklah susah mana. Anda hanya perlukan pengisar berkuasa tinggi atau pemproses makanan dan kacang tanah.

Cara Pengambilan Peanut Butter untuk Diet

Pastikan anda makan peanut butter dengan kadar yang sederhana. 1 sudu besar mempunyai 100 kalori. Jangan sesekali makan dengan berlebihan.

Anda boleh kekalkan sajian anda dalam anggaran 2 sudu besar, tetapi pastikan anda mengambilnya bersama dengan makanan yang rendah karbohidrat seperti roti Gardenia, sayuran atau buah-buahan.

Anda juga boleh gantikan mentega pada roti bakar anda. Daripada menggunakan mentega biasa, sapukan satu sudu besar peanut butter ke atas roti bakar atau boleh campurkan sahaja sudu besar peanut butter ke dalam bijirin.

Di samping itu, anda boleh tambahkan sesudu mentega kacang ke dalam minuman smoothie yang diperbuat daripada pisang, susu dan serbuk protein sebagai pengganti makanan.

Cara-cara lain untuk makan peanut butter termasuk:

  • Sapukan pada kek beras atau keropok.
  • Makan bersama bertih jagung
  • Kacaukan ke dalam yogurt atau oatmeal
  • Celupkan dengan saderi atau lobak merah

Tetapi anda harus ingat, makan peanut butter sahaja tidak cukup untuk membuatkan berat badan anda turun. Penjagaan berat badan adalah rumit dan perlukan pendekatan disiplin yang pelbagai. Anda harus lakukan beberapa perubahan diet dan gaya hidup untuk mencapai kejayaan.

Rujuk doktor atau pakar diet jika anda tidak pasti akan jumlah peanut butter yang anda patut makan, tetapi kadar umum yang bagus adalah lebih kurang satu hingga dua sudu besar dalam sehari.

Kesimpulan

Peanut butter bagus untuk diet kerana ianya cukup mudah untuk diambil dan mampu mengenyangkan dengan masa singkat.

Selain mampu mengurangkan selera makan, peanut butter mempunyai sumber kalori yang datang daripada lemak sihat. Ianya juga penuh dengan khasiat-khasiat penting yang lain, termasuk protein, serat, vitamin dan mineral.

Walaupun terletak dalam diet penurunan berat badan yang sihat, anda masih perlu ambil kira pengambilan kalori dan makronutrien anda bagi memastikan anda berada di landasan yang betul dan mencapai matlamat kesihatan anda.

Dengan itu, ianya adalah penting untuk mengetahui apakah keperluan kesihatan dan matlamat anda dan bahagikan dengan sewajarnya.Sumber Rujukan:
1. Acute and Second-Meal Effects of Peanuts on Glycaemic Response and Appetite in Obese Women With High Type 2 Diabetes Risk: A Randomised Cross-Over Clinical Trial
2. Inadequate Dietary Protein Increases Hunger and Desire to Eat in Younger and Older Men
3. Ask the doctor: Why is peanut butter “healthy” if it has saturated fat?