5 Cara Menghiasi Kek Dengan Mudah

Jika anda bercadang untuk mengadakan parti hari jadi atau jamuan sambutan, anda mesti menyediakan sebuah kek untuk menjadi tumpuan utama. Tetapi kek tanpa hiasan boleh kelihatan membosankan dan tidak akan menarikan perhatian tetamu anda.

Ramai yang fikir bahawa menghiasi kek memerlukan kemahiran tinggi tetapi anda tidak perlu menjadi chef pastri profesional untuk menyediakan kek yang cantik dan lazat.

Anda hanya perlu menyediakan beberapa bahan yang mudah didapati di pasar raya terdekat dan ikuti salah satu cara hiasi kek yang disenaraikan dalam artikel ini.

1. Menggunakan Krim Atau Aising

Bila kita fikir tentang kek, mesti kita teringat kek yang berkrim atau kek yang dihiasi dengan aising manis.

Cara ini sangat mudah dan bila kita gunakan krim atau aising untuk hiaskan kek, kita boleh buat kek yang biasa berlihat lebih cantik dan lazat.

Krim segar boleh didapati di pasar raya, kedai barangan kek, dan juga kedai runcit. Untuk aising, kita boleh buat sendiri mengikut resipi di Internet ataupun beli aising yang sedia digunakan dari pasar raya atau kedai barangan kek.

Bila menghiasi kek menggunakan krim atau aising, kita boleh guna beg paip dan muncung berbentuk atau menggunakan spatula kek.

2. Menggunakan Gula Hiasan dan Gula Manik

Selepas menggunakan krim atau aising, kita boleh gunakan gula hiasan atau gula manik yang sedia ada untuk menghiasi kek kita.

Cara ini sangat mudah dan hanya memerlukan gula hiasan atau gula manik yang boleh didapati di pasar raya dan kedai barangan kek.

Terdapat banyak pilihan untuk gula hiasan dan gula manik, jadi pilihlah yang mana sesuai untuk tema kek anda.

Cara menggunakan gula hiasan dan gula manik semudah menabur ke atas kek yang telah disalut dengan krim atau aising.

Kalau kek anda tidak disalut dengan krim atau aising, gula hiasan dan gula manik tidak akan melekat pada kek anda.

3. Menggunakan Coklat dan Snek Coklat

Satu lagi cara untuk hiasi kek adalah dengan menggunakan coklat ataupun snek coklat.

Coklat dan snek coklat mudah didapati di semua pasar raya dan kedai runcit dan anda juga boleh memilih snek coklat kegemaran anda seperti biskut Kit Kat atau Ferrero Rocher.

Anda boleh juga pilih jenis coklat yang anda suka seperti coklat susu atau coklat putih.

Untuk menghiasi kek dengan coklat, anda boleh menggunakan krim atau aising untuk menyalut kek sebelum menyusun snek coklat ke atas krim tersebut.

Jika anda tidak ingin menggunakan krim, anda boleh mencairkan coklat untuk menjadikan ganache coklat dan tuangkan ke atas kek anda.

4. Menggunakan Buah-Buahan Segar

Pernahkah anda membeli kek krim dengan hiasan buah strawberi? Ataupun kek yang dihiasi dengan aneka beri?

Kek dengan buah-buahan segar memang nampak lebih cantik dan lazat dan sesuai untuk parti hari jadi semua peringkat umur. Buah-buahan segar juga mudah didapati di pasar raya dan pasar segar.

Jika anda ingin menghiasi kek anda dengan buah-buahan segar, satu petua yang penting adalah untuk mengguna buah yang boleh tahan lama walaupun telah dipotong.

Buah seperti epal mudah bertukar perang selepas dipotong, bermakna ia tidak sesuai digunakan sebagai hiasan.

5. Menggunakan Bijirin Sarapan

Lagi satu cara untuk menghiasi kek dengan mudah adalah dengan bijirin sarapan yang mudah didapati di pasar raya dan kedai runcit.

Cara menghiasi kek dengan bijirin sarapan sama seperti menggunakan gula hiasan atau snek coklat.

Anda hanya perlu taburkan bijirin yang dipilih ke atas kek yang disalut dengan krim atau aising, dan pastikan bijirin tersebut melekat dengan baik.

Terdapat banyak pilihan untuk bijirin sarapan dan anda boleh menggunakan bijirin kegemaran anda.

Satu petua bagi memastikan bijirin anda tidak lemau sebelum kek anda dimakan adalah untuk membakarkan bijirin anda di dalam ketuhar supaya bijirin tersebut lebih rangup dan tahan lebih lama.

Anda tidak perlu membakarkan bijirin untuk lama, beberapa minit sudah memadai.